Как да изберем подходящ климатик?


При посещаване на магазини за техника, без съмнение ви е направило впечатление големият избор от климатици . В момента, в който сте поставени пред избора на подходящо отопление/охлаждане за домът си, се замисляте защо това е така. Всеки модел климатик има различни характеристики, които ги правят по-подходящи за едни помещения и непрепоръчителни за други.

Klimatici DAIKIN


Ако не сте специалист в областта, просто си отговорете на следните въпроси и ще разберете от какъв климатик се нуждаете:

Каква е площта на помещението, в което ще използвате климатика? 
Задължително, преди да отидете в магазин за покупка на климатична техника, измерете квадратурата на помещението. Без тези данни ще бъде почти невъзможно да се спрете на точния климатик. Важността на този фактор се изразява в покупката на достатъчно мощен уред, който ще затопля и/или охлажда стаята ви в желаната степен.

Например климатици Daikin FTYN25G Eco Comfort, който е подходящ за охлаждане или отопление на помещения с площ до 60 куб.м.
Помещението има ли изолация?
Това е едно от най-важните условия за ефективност на какъвто и да е вид отопление/охлаждане. Добрата изолация на стени, прозорци и врати, прави използването на климатик високоефективно и по-малко енергоемко. Това е така, защото няма да има загуба енергия през неуплътнени и неизолирани стени.

Какъв тип строителство е сградата, в която се намира помещението?
Тухлите имат по-добри изолационни качества, от панелния тип строителство. Това заедно с една подходяща допълнителна изолация, би дало много добри показатели за ефективност от използването на климатик.

Какво е изложението на помещението?
То е важно, защото за стая с южно изложение е подходящ климатик, който за стая със северно изложение и същата квадратура ще се окаже прекалено слаб.

Каква цена ви устройва?
Не на последно място по важност е цената на климатици FUJITSU. Може да се каже, че един качествен климатик, който има допълнителни функции и е с по-нестандартна външност, е с висока цена. Но, ако бюджетът ви е по-скромен, производителите са се погрижили да предложат на пазара подходящ климатик.

Съвкупността от отговорите на по-горните въпроси ще ви помогне при избора на климатик. Не забравяйте, обаче, че това се смята за дългосрочна инвестиция, която ще се възвърне след около година-две.

Ако имате алтернативен и достатъчно ефективен начин за отопление, може да ползвате климатици MIDEA само за охлаждане през лятото. Тогава може да заложите на по-нискобюджетен модел. Имайте предвид, че конвекционалните модели са такива, но са и по-шумни, отколкото са инверторните. В случая трябва да прецените коя везна ще натежи – тази на спестовността или тази на комфорта.

Най-добрият начин да изберете точния модел е да се консултирате със специалист и да определите бюджет, в който да се поместят покупката и монтажа на климатика. Не забравяйте, че с подходящ климатик, добра изолация и правилно използване може да очаквате спестяване на пари от сметките за електроенергия.